Vijf redenen om NIET met Lean te starten!

Af en toe krijg ik de vraag van organisaties waarom ze met Lean aan de slag moeten… Dit is voor mij per definitie een reden om niet met Lean te beginnen! Lean biedt fantastische ondersteuning en resultaten voor organisaties die een uitdaging of probleem ervaren in hun productie of dienstverlening. Lean is echter geen doel op zich. Aan de slag gaan met Lean omdat het populair is, biedt niet de juiste drive om er een succesverhaal van te maken. Vandaar deze 5 redenen om niet met Lean te beginnen:

1. Er is geen management commitment

Lean-initiatieven worden gedreven vanuit de werkvloer (de Gemba). Dit betekent dat het management ruimte moet bieden aan de medewerkers om met oplossingen te komen.

2. De organisatie ervaart geen probleem

Als er geen noodzaak is om te verbeteren, heeft het ook geen zin om met verbeteren te starten. Het kan altijd sneller, beter en goedkoper, maar als de drive om daarnaar te streven ontbreekt, zullen de Lean-initiatieven falen.

3. De oplossing is al bedacht

“We willen met Lean de processen automatiseren..”  Als er al voor automatisering is gekozen, biedt Prince2 een prima methode om die te implementeren. Lean “onderzoekt” welke activiteiten van waarde zijn voor de klant en hoe deze activiteiten optimaal op elkaar kunnen worden afgestemd. Hoe deze oplossing eruit ziet, is van te voren niet bekend.

4. Er is geen tijd of budget om medewerkers te trainen in de principes van Lean

Lean vergt een andere manier van kijken naar efficiëntie en effectiviteit. Als deze visie niet wordt gedeeld met de medewerkers, komen er ook geen nieuwe inzichten.

5. Er is geen tijd om het proces goed te analyseren tot op de “root causes”

Lean biedt geen “out-of-the-box”- of “best-practice”-oplossingen. Het kost tijd om tot de grondoorzaken te komen van problemen die voorkomen in een proces.

 

Wil jij wél met Lean aan de slag en ben je benieuwd wat wij voor je organisatie kunnen betekenen? Ontdek onze Lean-opleidingen of neem contact met ons op.

 

Wil je meer weten?

Neem contact met ons op voor meer informatie

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden

    Additional Data

  • DD slash MM slash YYYY
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Kom meer te weten via onze digitale studiegids: een uitgebreid overzicht van al onze opleidingen.

DOWNLOAD STUDIEGIDS