Black Belt – Postgraduaat

 • Met officieel diploma postgraduaat Black Belt

 • Slechts 13 opleidingsdagen in 4 maanden

 • Extra aandacht voor change-management

 • Aanvraag opleidingsverlof mogelijk

De enige officiële Postgraduaat Black Belt opleiding in België

De Postgraduaat Black Belt opleiding biedt u een uniek perspectief voor uw CV en carrière. Enerzijds is uw certificaat inhoudelijk geborgd met de internationale accreditatie van ISO13053 & ISO18404  en anderzijds ontvangt u een getuigschrift Postgraduaat van de Arteveldehogeschool. Deze combinatie van erkenningen garandeert u dat de opleiding inhoudelijk voldoet aan alle internationale standaarden en onderwijs technisch onder toezicht staat bij een onafhankelijke accreditatiecommissie die de kwaliteit continu toetst.

Wel Postgraduaat, geen langdurige opleiding

Postgraduaat opleidingen brengen vaak hoge kosten en lange doorlooptijden met zich mee. Bij ons is dit niet het geval. Het is gelukt om in 13 dagen (exclusief praktijkcertificering) de volledige Black Belt opleiding te organiseren. Hierbij wordt het mogelijk een Postgraduaat certificaat te behalen tegen de prijs van een reguliere Black Belt opleiding.

Met dit postgraduaat lanceert The Lean Six Sigma Company voor het eerst een volledig geïntegreerde samenwerking met een Hogeschool. Bezoek ook de webpagina van onze partner Arteveldehogeschool voor bijkomende informatie omtrent de organisatie van dit Postgraduaat: www.arteveldehogeschool.be/opleidingen/postgraduaat/lean-six-sigma-black-belt

Black Belt – Postgraduaat

De enige officiële Black Belt Postgraduaat-opleiding in België

Black Belt – Postgraduaat: €4.975,-
(Leerkrediet: 20 studiepunten | Prijs incl. BTW)

Alle opleidingsdataStudiegids downloadenInschrijven
Op basis van 166 beoordelingen krijgt The Lean Six Sigma Company met de dienst Black Belt – Postgraduaat een score van 9 uit 10.

Postgraduaat geannuleerd voor 2020!

Het Black Belt – Postgraduaat zal in 2020 niet doorgaan. We contacteren alle personen die zich reeds ingeschreven hadden voor deze opleiding en er zal een alternatief voorzien worden. Voor meer info over deze wijziging, neem contact op met één van onze medewerkers.

Contacteer een medewerker

Praktische Informatie

Tijdens deze Lean Six Sigma Black Belt opleiding leert u een procesverbeteringsproject uit te voeren met de methoden Lean en Six Sigma. Het theoriegedeelte van de opleiding bestaat uit een 2 daagse Lean module, een Kaizen module van 1 dag, een 2-daagse module Change Management en een 8 daagse Six Sigma module.

Download onze studiegids

Tijdens de Lean module worden, aan de hand van een simulatie, de Lean technieken uitgelegd en vertaald naar de eigen praktijk. In de Kaizen module leert u hoe een procesprobleem met een team in korte tijd op te lossen en de oplossing direct te implementeren (Kaizen-sessie).

Aandacht voor Change management
Om de analytische aanpak van het veranderproces wat te breken, plaatsen we tussen de modules Lean en de modules Six Sigma een inleiding tot Change Management, inherent verbonden aan elk verbetertraject. Tijdens deze teaser van 1 dag bekijken we aan de hand van een aantal klassieke modellen en tools welk proces mensen en organisaties doormaken tijdens een verandertraject.

Gericht op dienstverlening en industrie
Gedurende de 8 daagse Six Sigma module leert u om, met behulp van de DMAIC structuur, complexe procesproblemen te analyseren en tot een statistisch onderbouwde verbetering te komen. Tijdens de eerste 6 van de 8 dagen worden de Six Sigma tools behandeld die toepasbaar zijn in de dienstverlening en tijdens de laatste twee dagen wordt een verdieping gemaakt naar de tools die ook in de industrie toepasbaar zijn.

Van theorie tot praktijktoepassing
Naast de theorie dient u het geleerde in de praktijk toe te passen en een verbeterproject met de Lean Six Sigma methode en structuur tot een goed einde te brengen. Bij de intake van de opdracht beoordeelt de Master Black Belt  of de opdracht geschikt is. De criteria voor een geschikt project zijn vastgelegd in de studiegids. De criteria waarop de uitvoering van de praktijkopdracht wordt beoordeeld zijn op basis van internationale standaarden opgesteld en staan onder toezicht van de accreditatiecommissie. De praktijkopdracht kan parallel gestart worden met het theoriegedeelte of kan na afloop van het theoriegedeelte gestart worden. Om de praktijkopdracht af te kunnen ronden zal eerst het theorie-examen moeten worden behaald.

Deel 1 - Lean Thinking

2 daagse training over de Lean technieken met onderwerpen als:

 • 5 principes van Womack
 • 7 verspillingen
 • Value Stream Mapping
 • Verscheidende verbetertechnieken

Deze dagen zijn opgezet rondom een simulatie welke als rode draad door de training loopt. 

Deel 2 - Kaizen

1 dag verdieping op de Kaizen verbetermethode. 

Deel 3 - Change Management

1 dag inleiding tot Change Management:

 • Change & wij
 • Change management theorieën en modellen
 • Urgentiebesef & Communicatie
 • Weerstand & Draagvlak
 • Solution Focus

 

Deel 4 - Six Sigma

De volgende 8 dagen gaan dieper in op de Six Sigma projectstructuur en bijbehorende technieken. In hoofdlijnen komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Achtergrond Six Sigma
 • Define fase. Het selecteren van een project en vaststellen van de klantweens
 • Basis statistiek
 • Measure fase. Vaststellen en met van invloedsfactoren
 • Analyse fase. Vinden van grondoorzaken en analyseren van data
 • Hypothese testen
 • Improve fase. Oplossingen generen en uitvoeren van een pilot
 • Control fase. Controle plan opstellen en project afsluiting
 • Verdieping op Measurement System Analyses
 • Verdieping op Design for Experiments

Deel 5 - Praktijkopdracht

Een praktijkopdracht is een verbeterproject veelal binnen uw eigen organisatie. Het project moet aantoonbaar bijdragen aan het doel van uw organisatie: het generen van geld en/of aan het verhogen van de klanttevredenheid. Bij zorginstellingen en overheden is het doel vaker de klanttevredenheid verbeteren en de operationele kosten drukken.

Kortom: een verbeterproject moet altijd een positieve businesscase hebben. Voorbeelden zijn: Verbeteren van de klanttevredenheid, minder klantklachten, verbeterde kwaliteit van producten of diensten en besparing van kosten. Deze resultaten moeten behaald worden met gebruik van Lean en Six Sigma technieken.

Lees meer over de praktijkopdracht of neem contact met ons op voor al uw vragen. 

All in prijzen exclusief BTW

Lean Six Sigma Black Belt postgraduaat: €4.112,-ex btw

Educatief verlof mogelijk!

Vlaanderen: KMO portefeuille
The Lean Six Sigma Company is erkend dienstverlener voor KMO portefeuille. Als dusdanig kan u als kleine onderneming tot 30% en als middelgrote onderneming tot 20% van de opleiding laten subsidiëren door de Vlaamse overheid

Brussels hoofdstedelijk gewest: opleidingssteun
Bent u zelfstandige of KMO en behoort uw activiteit tot de ondersteunde sectoren? Als dusdanig kan u tot 50% van de opleiding laten subsidiëren door het Brussels hoofdstedelijk gewest

Inclusief:

 • Cursus materiaal (USB-stick met slides, handboeken en oefenmateriaal)
 • Examen
 • Theorie certificering
 • 10 uur coaching
 • Project templates
 • Project beoordeling door Master Black Belt 
 • Praktijkcertificering
 • Proeflicentie Minitab

Exclusief

 • Eventuele overnachtingen
 • Volledige gebruikerslicentie Minitab

DE WAARDE VAN UW LEAN SIX SIGMA CERTIFICAAT

Het succesvol afronden van een Lean Six Sigma training wordt beloond met een officieel certificaat. Maar waar ligt precies de waarde van een certificaat? In deze video leggen wij beknopt uit hoe dit werkt en wat de waarde van ons certificaat is. Wilt u meer weten? Klik hier voor het volledige verhaal.

Data en locaties

Lean: 8 en 9 oktober 2020

Six Sigma: 22 en 23 oktober 2020

Six Sigma: 29 en 30 oktober 2020

Six Sigma: 19 en 20 november 2020

Six Sigma: 3 en 4 december 2020

Change Management: 7 en 8 januari 2021

Theoretisch examen: 22 januari 2021

Praktijkjury: 12 februari 2021

Inschrijvingen

Inschrijven voor het Lean Six Sigma Black Belt-postgraduaat verloopt uitzonderlijk via onze opleidingspartner Arteveldehogeschool.

Inschrijven

Een programma op maat

In-company

Lean Six Sigma staat vooral bekend als een projectmatige verbeterstructuur, maar het is veel breder dan dat. Lean Six Sigma is een rotsvaste filosofie, een organisatie, bijhorende tools, etc. Vanuit dit perspectief is Lean Six Sigma het antwoord op verschillende bedrijfskundige vraagstukken met betrekking tot competitiviteit, kostenreductie en klanttevredenheid.

Afhankelijk van de ambitie van de organisatie is Lean Six Sigma in fases te implementeren. Iedere organisatie is uniek en er bestaat geen vaste blauwdruk voor een succesvolle implementatie. Daarom ontwikkelt The Lean Six Sigma Company samen met de klant een plan van aanpak afgestemd op de noden en wensen van de organisatie.

Meer informatieHulp nodig?