Handmatige transacties met 20% verminderen

Lean Six Sigma

Six Sigma cursist Robin van Rijn is werkzaam bij een financiële dienstverlener. Hier gaan zowel handmatige als automatische transacties door verschillende systemen heen. Zijn opdracht in de Black Belt cursus was de vele transactiestromen in kaart brengen en gelijktijdig de handmatig ingevoerde met 20% verminderen. Want net zo scoort de werkgever van Robin al meteen een flinke besparing tijdens de opleiding. Wil jij weten hoe onze cursist dit allemaal heeft aangepakt? In deze blog lees je er alles over.

Door het bos de bomen zien, dat is belangrijk. Bij de werkgever van Robin gaan heel veel soorten transacties de systemen rond. Het is bij de start van het project niet helemaal bekend wat de verschillende stromen zijn, terwijl dat van rechtswege wel nodig is.

Een specialist voor elke taak

De eerste stap van de praktijkopdracht van de Six Sigma cursus is het samenstellen van een projectteam. Hierbij is het belangrijk te kijken naar de verschillende expertises die nodig zijn. Vooral data analyse en kennis van operationele processen bleken hierin belangrijk. Onze cursist koos ervoor om nauw samen te werken met de operations afdeling en twee collega’s die verantwoordelijk zijn voor de transactieverwerking. Daarbij werden ook de commerciële businessunits betrokken bij het project.

Zo verminder je de doorlooptijd

Met de juiste kennis en kunde in huis, ging het projectteam vervolgens aan de slag om alle soorten transacties door te nemen en te categoriseren. Voor deze praktijkopdracht koos de cursist ervoor zich te richten op enkel de business-to-business administratie.

Robin Van Rijn: “Per categorie is de doorlooptijd vastgesteld. Daarna is er een pareto-analyse uitgevoerd om vast te stellen welke handmatige handelingen de langste doorlooptijden hebben. Mijn twee collega’s die houder zijn van een Six Sigma Green Belt gingen  vervolgens aan de slag om waar mogelijk de doorlooptijd te verminderen.”

Een resultaat om trots op te zijn

Het project heeft een goed resultaat opgeleverd. Alle transacties zijn nu volledig inzichtelijk. Hierdoor kan er precies worden ingezien waar handmatige transacties vandaan komen. Daarbij is de tijd die wordt besteed aan handmatige transacties verminderd met 20%. Een resultaat waar de cursisten trots op kunnen zijn.

Ook aan de slag met Lean Six Sigma?

We willen de cursisten die aan dit project hebben meegewerkt, feliciteren. Denk jij dat er binnen jouw bedrijf ook nog genoeg te verbeteren valt? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden van Lean Six Sigma? Neem dan eens contact met ons op.