Een stand van zaken: de kmo-portefeuille

EEN STAND VAN ZAKEN: DE KMO-PORTEFEUILLE

De opleidingen van The Lean Six Sigma Company vallen in Vlaanderen onder de kmo-portefeuille. Je kan dus een flink stuk van jouw inschrijvingsgeld laten subsidiëren. In 2020 veranderde de regelgeving rond de subsidiëring. Dit is de huidige stand van zaken.

Wat is de betekenis van kmo-portefeuille?

De kmo-portefeuille is een Vlaamse maatregel die jou financiële steun biedt bij het aankopen van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren.
Bedrijven die investeren in opleidingen kunnen dus een subsidie ontvangen door deze maatregel, op voorwaarde dat de aanbieder als erkend dienstverlener geregistreerd is bij de kmo-portefeuille.

Goed nieuws: The Lean Six Sigma Company is een erkende dienstverlener voor de kmo-portefeuille. Kwaliteitsverbetering is de hoeksteen van Lean Six Sigma, waardoor onze opleiding onder de kmo-portefeuille valt! Als jouw aanvraag correct wordt ingediend, mag je dus op beide oren slapen dat de goedkeuring er komt.

Hoe werkt de kmo-portefeuille?

Via Vlaio kan je de kmo-portefeuille makkelijk aanvragen. Eenmaal de subsidie is aangevraagd, stort je vervolgens een bedrag in jouw (elektronische) kmo-portefeuille. Dat bedrag wordt verder aangevuld door de Vlaamse overheid en kan je uiteindelijk gebruiken om jouw opleiding (exclusief btw) te betalen. De btw betaal je rechtstreeks aan The Lean Six Sigma Company.

Een stand van zaken, de kmo-portefeuille (erkend dienstverlener) - The Lean Six Sigma Company

Voor wie is de kmo-portefeuille?

Eenmanszaken, kmo’s, vrije beroepen en zelfstandigen (zowel in hoofd-, als
bijberoep) kunnen gebruik maken van de kmo-portefeuille als de onderneming voldoet aan de volgende voorwaarden:

Kmo’s in oprichting, grote ondernemingen, vzw’s, tijdelijke
handelsvennootschappen, verenigingen van mede-eigenaars, feitelijke
verenigingen, stille handelsvennootschap en maatschappen kunnen geen
beroep doen op de kmo-portefeuille.

Dubbele subsidiëring is niet toegestaan. Wanneer je al een tegemoetkoming
krijgt via een andere subsidie, kan er niet gecumuleerd worden met de
kmo-portefeuille. Enkel een tussenkomst in het loon van de cursist (bv. betaald educatief verlof) kan je wel combineren.

Hoe dien ik mijn aanvraag voor de kmo-portefeuille in?

Je hebt net de inschrijving voor jouw Lean Six Sigma-opleiding bij ons als
dienstverlener afgerond, maar nu wil je natuurlijk gebruik maken van die
kmo-portefeuille. Om te beginnen is het belangrijk dat je weet dat je tot 14 dagen ná aanvang van de cursus de tijd hebt om de aanvraag in te dienen.

Onze tip: stel niet uit tot de uiterste dag maar start jouw aanvraag meteen op na inschrijving. Wie deze termijn niet respecteert, kan namelijk geen beroep meer doen op de kmo-portefeuille.

Het verzoek indienen, gebeurt volledig online via de website van de Vlaamse Overheid. Deze website biedt een overzichtelijk stappenplan om jouw kmo-portefeuille te registreren. Bij de eerste stap zoek je een geregistreerd dienstverlener. Je kan zowel op naam zoeken ‘The Lean Six Sigma Company‘, als op registratienummer. Het registratienummer van The Lean Six Sigma Company is ‘DV.O217183‘.

Een stand van zaken, de kmo-portefeuille (online aanvraag) - The Lean Six Sigma Company

Welk bedrag kan ik met de kmo-portefeuille laten subsidiëren?

Hier wijzigde heel wat in 2020. Op 1 december 2019 wijzigde het steunpercentage dat je kon laten subsidiëren naar 30% voor kleine ondernemingen (tot 50 medewerkers) en 20% voor middelgrote ondernemingen (tot 250 medewerkers).

Op 1 januari verlaagde ook het maximum steunplafond. Dit wil zeggen dat de subsidie – ongeacht bovenstaande percentages – ten hoogste €7.500 kan
bedragen.

Verplaatsingskosten van de verstrekker en cateringkosten zijn ook aanvaardbaar als kost, voor zover ze in een functionele relatie staan met de opleiding.

Cateringkosten zijn wel beperkt tot €25 per dag per persoon. Ook kosten voor cursusmateriaal komen in aanmerking wanneer het cursusmateriaal uitsluitend wordt gebruikt tijdens de opleiding.

Toch nog vragen over de kmo-portefeuille?

Lukt het niet om jouw Lean Six Sigma-opleiding te registereren? Is de informatie rond de kmo-portefeuille niet volledig duidelijk? Of heb je een aanvullende vraag of opmerking? Neem dan zeker contact op, we helpen je graag verder!

Wil je meer leren of heb je een vraag?

Vraag onze studiegids aan voor meer informatie.

  • Hidden

    Additional Data

  • DD slash MM slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties zijn gesloten.

Kom meer te weten via onze digitale studiegids: een uitgebreid overzicht van al onze opleidingen.

DOWNLOAD STUDIEGIDS