De oplossing is het probleem niet! Of toch wel?

Zodra je een probleem signaleert, schieten er vaak allerlei oplossingen door je hoofd, meestal zelfs zonder dat je het in de gaten hebt. Herken je dit? Het te snel denken in oplossingen is een veelvoorkomend probleem binnen Lean management. Hierdoor wordt de kern van het probleem niet aangepakt en blijven dezelfde problemen terugkomen. De A3-methode biedt hier uitkomst.

De A3-methode

De A3-methode is een communicatietool die je helpt met een gestructureerde en probleemoplossende aanpak bij Lean Six Sigma-projecten. Door middel van een A3-blad (vandaar ook de naam A3) word je als het ware gedwongen om het probleem en de weg naar een duurzame oplossing helder en beknopt te formuleren. Je wordt stap voor stap door het proces van PDCA (Plan Do Check Act) geleid. Het A3 format dwingt je op deze manier om op zoek te gaan naar de diepere achterliggende oorzaken en voorkomt dat je te snel in oplossingen denkt.
Daarnaast is een A3 een handige communicatietool waarop zichtbaar is hoe er over een bepaald probleem wordt gedacht en op welke manier het probleem wordt aangepakt en waarom.

 

PDCA

Benieuwd naar meer?

Wil jij ook met een A3 aan de slag om voorgoed komaf te maken met een bepaald probleem? Volg onze praktijkgerichte Lean Practitioner-opleiding, waarin verschillende Lean-tools aan bod komen en je een A3-project uitvoert onder begeleiding van onze expert.

 

 

Wil je meer leren of heb je een vraag?

Vraag onze studiegids aan voor meer informatie.

  • Hidden

    Additional Data

  • DD slash MM slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kom meer te weten via onze digitale studiegids: een uitgebreid overzicht van al onze opleidingen.

DOWNLOAD STUDIEGIDS