Lean-opleiding

Wat is Lean? Lean is een managementfilosofie die erop gericht is maximale klantwaarde te genereren met zo min mogelijk verspillingen. Een verspilling is alles wat geen waarde toevoegt voor de klant of voor het bedrijf zelf. Tijdens een Lean-opleiding leer je naar processen te kijken vanuit de ogen van de klant.

Lean-opleiding

Tijdens de Lean-opleiding gaan we verder in op de methodiek om ervoor te zorgen dat diensten en producten snel geleverd kunnen worden. De focus ligt hier op het reduceren van handelingen die geen waarde toevoegen voor de klant. Een goede Lean professional is een procesverbeteraar die de Lean-filosofie naleeft en de verbetertools in de praktijk toepast. We hebben 2 Lean-opleidingen in ons aanbod: Lean Practitioner en Lean leader.

Opbouw van de Lean-opleiding

De Lean Practitioner-opleiding is een 3-daagse opleiding, waarin onder andere de 5 stappen van Womack, de 7 verspillingen en de belangrijkste verbetertechnieken aan bod komen. We voorzien ook een praktijksimulatie, waarin deze verbetertechnieken meteen toegepast kunnen worden. Bovendien is er een praktijkopdracht inbegrepen in deze opleiding.

De Lean Leader-opleiding is een 2-daagse aanvulling voor Lean Practitioners die leiding willen geven aan andere Lean Practitioners en een echte verbetercultuur op hun werkvloer tot stand willen brengen. In deze opleiding gaan we dieper in op de projectsturen van Lean management en de principes van Toyota. Tijdens de Lean Leader-opleiding leer je de leiding te nemen tijdens Lean-verbeterprojecten.

Zowel de Lean Practitioner- als de Lean Leader-opleiding eindigt met een examen. Na het succesvol afronden van het examen krijg je een erkend certificaat dat aantoont dat je voldoet aan de internationale Lean-standaarden.

Lean en Six Sigma

Six Sigma en Lean worden vaak in één adem genoemd. Oorspronkelijk werden Lean en Six Sigma gezien als twee verschillende procesverbeteringsmethodes. Intussen is iedereen het er over eens dat Lean en Six Sigma complementair zijn aan elkaar. Dit wordt het best beschreven in het boek van Micheal George: ‘Combining Six Sigma Quality with Lean Production Speed’. In vele Six Sigma-projecten komen er tijdens de Improve-fase gebruik Lean Tools aan bod. Kwaliteit, variatie en defecten zijn duidelijk Six Sigma-elementen, terwijl snelheid en flow typische Lean-begrippen zijn. The Lean Six Sigma Company biedt naast Lean-opleidingen ook Six Sigma-opleidingen aan.

‘Lean in de praktijk’

De Lean-opleiding heeft als doel dat cursisten in de praktijk aan de slag gaan met verbeterprojecten. Lean is een krachtige verbetermethodiek die op zowat alle processen toepasbaar is. Op basis van gezond verstand herken je verspillingen in processen en krijg je handvatten om deze verspillingen structureel weg te werken.

Tijdens onze Lean-opleidingen maken we gebruik van het boek ‘Lean in de Praktijk’, dat speciaal voor onze opleidingen werd ontwikkeld en het leerproces ondersteunt.

Het boek bestaat uit 4 delen. In het eerste deel worden de herkomst en achtergrond van Lean behandeld. In het tweede deel komen de verschillende Lean-tools met hun toepassingen aan bod. In het derde deel worden de Lean-filosofie, -principes en -tools samengebracht in een Lean-aanpak voor procesproblemen met verschillende complexiteit. Ook Stand-ups, Kaizen-events en de Lean- projectaanpak worden hier uitgebreid uitgelegd en besproken. Het vierde deel behandelt Lean als managementfilosofie. Hier gaan we dieper in over de manier waarop Toyota de Lean- filosofie en -principes gebruikt om beter te managen.

Na afloop van de Lean-opleiding ben je in staat om verspillingen binnen organisaties te herkennen en heb je de tools en kennis voorhanden om deze verspillingen aan te pakken. Maar nog belangrijker is dat je er net zo enthousiast over wordt als wijzelf.

 

Wil je meer weten?

Neem contact met ons op voor meer informatie

  • Hidden

    Additional Data

  • DD slash MM slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Trainingen waar 'Lean-opleiding' onderdeel is van het programma

Wilt u meer weten over Lean-opleiding? Bezoek de product pagina's van de volgende trainingen...

Kom meer te weten via onze digitale studiegids: een uitgebreid overzicht van al onze opleidingen.

DOWNLOAD STUDIEGIDS