MIP gaat volop voor ‘factory of the future’ met Lean Six Sigma

MIP, producent van glasvezelversterkte kunststof opslagsystemen uit Rijkevorsel, sprak bij de start van het nieuwe jaar de ambitie uit om te transformeren tot een ‘Factory of the Future’. Zo wil het bedrijf niet alleen de eigen groei blijven verzekeren voor de toekomst. Het management van MIP mikt ook op de begeerde ‘Factory of the Future’ award van Made Different. Om aantoonbaar future-proof te zijn, werd onder andere de expertise van The Lean Six Sigma Company ingeschakeld. Hoe dat gebeurde, lees je hieronder in deze blog…

Volgens Maikel Elst, CEO bij MIP, heeft alles met visie te maken. Vanuit een toekomstgerichte doel wil hij MIP laten groeien tot een bedrijf dat bestaansrecht heeft op langere termijn, duurzame winst maakt, een voorsprong kan nemen op de concurrentie. Maar ook een organisatie die medewerkers een stabiele basis geeft en de eigen waarde vergroot zodat er ruimte is voor nieuwe investeringen. Focus en alles procesmatig en financieel goed onderbouwen, zijn volgens Elst hierbij twee toverwoorden.

Nieuwe koers  

Focus komt er niet zomaar. In 2006 ging het goed fout bij toenmalig silofabrikant Mertens, nu MIP. Statische elektriciteit veroorzaakte een felle brand die de drie productiehallen van het bedrijf volledig in de as legde. Een nachtmerrie, die uiteindelijk wel een kans bleek voor de toekomst. Het nieuwe management stippelde opnieuw de koers uit, ging werken met wederverkopers en boorde nieuwe markten aan (zie foto). Deze nieuwe tactiek en grondig marktonderzoek werkte, want het bedrijf is nog steeds in volle expansie. Door de stijgende vraag werd inmiddels ook een tweede fabriek geopend in het Nederlandse Moerdijk.

MIP koestert talent

Groeien doe je natuurlijk niet alleen. Omdat MIP het heel belangrijk vindt het beste uit mensen te halen, volgen alle werknemers jaarlijks tal van opleidingen. Van vakgerichte tot persoonlijke opleidingen. The Lean Six Sigma Company verzorgde er het gehele Lean traject en 5S implementatie: zo heeft alles nu een vaste plaats, overtollig materiaal is verbannen en middels signalisatie vindt eenieder de weg in de fabriek.

Elst: “Werken aan een verbetering van processen doe je continue. Onze werknemers zijn, door middel van de Lean opleiding, bewust geworden van hun werkomgeving. Als een werknemer in staat is om zijn eigen werkplek opgeruimd te houden, dan leidt dit tot overzicht, rust en focus. Bij de dagstarts bijvoorbeeld, zien mensen heel concreet dat er met hun voorstellen iets gedaan wordt. Daarnaast is algemene open communicatie erg belangrijk om mensen goed te doen samenwerken. Niet alleen de dagstarts uit de Lean training, maar ook de nieuwe MIP-app dragen hier aan bij.”

Werken aan de toekomst

Dat het werkt, bewijzen de verbeterde doorlooptijden en verhoogde omzet. Volgend punt op de agenda is een optimale voorraadbeheersing. In 2018 zal ook gestart worden met ‘value stream mapping’ per afdeling, wat dan ook weer pijnpunten naar boven moet brengen.  Ook in de nieuwe fabriek in Nederland zal MIP ‘Lean’ tewerk gaan. “Want dat werkt”, aldus Elst.

Om zich te transformeren tot een heuse ‘Factory of the Future’ is het nodig om op zeven gebieden ontwikkelingen aan te tonen. “Heel concreet is het nodig dat we gaan werken met verstelbare mallen. Ook voeren we een haalbaarheidsstudie voor robotisering uit. We stimuleren zelfsturende teams en zullen er alles aan doen om onze operators te transformeren naar procesengineers die kunnen werken met een robot”, verduidelijkt Maikel Elst. “Een laatste voorbeeld is dat we zoveel mogelijk maatwerk omvormen tot standaard producten. Denk hierbij aan de ladders die we soms nodig hebben als we een silo produceren. Momenteel wordt voor zo’n project een ladder op maat gemaakt. Door dit te standaardiseren en in-house te vervaardigen, kunnen we meer ‘one-piece-flow’ werken en onze marges vergroten.

Het zakelijk succes van MIP is ook de buitenwereld niet ontgaan. Zo was het bedrijf in het verleden al Ondernemer van het Jaar (Voka Kempen) en Excellente Onderneming (Provincie Antwerpen). Of het bedrijf ook de begeerde ‘Factory of the Future Award’ in de wacht kan slepen, zullen we in 2021 weten. Wordt vervolgd!

Informatie:
www.theleansixsigmacompany.be
www.mip-nv.com
www.madedifferent.be