€100.000 besparen dankzij Lean Six Sigma

Bij een bedrijf waar ze gespecialiseerd zijn in het produceren van verpakkingen, is een goedlopend productieproces essentieel. Cursist Wilfred van den Berg heeft zich tijdens het Lean Six Sigma project gericht op het optimaliseren van een verpakkingslijn. Om het proces optimaal te houden, is het van belang dat er zo min mogelijk verspillingen plaatsvinden. Benieuwd hoe Wilfred dit Lean Six Sigma project heeft aangepakt? In dit artikel lees je hoe dit ging.

Minder drukmerkalarmeringen

Met dit project wil onze cursist het aantal drukmerkalarmeringen verminderen. Een drukmerkalarmering vindt plaats als er een storing is op de verpakkingslijn. Wilfred: “Om dit te realiseren, moest ik eerst de belangrijkste oorzaken van het probleem in kaart brengen. Daarna kon ik verbeteringen bepalen en doorvoeren.” Cursist Wilfred van den Berg heeft een projectteam samengesteld, waarmee hij dit project is begonnen.

Het probleem analyseren en oplossingen bepalen

De samenstelling van het projectteam is gebaseerd op diverse specialismen. Het projectteam bestaat dan ook uit technische specialisten, ervaren operators uit verschillende ploegen en een materiaal specialist. In de eerste fase van het project zijn de oorzaken van storingen onderzocht. Dit onderzoek is uitgevoerd aan de hand van een fishbone. Een fishbone is een handige tool die helpt om problemen te analyseren en op te lossen. Het projectteam is op basis van de uitkomsten aan de slag gegaan om doelgerichte oplossingen uit te werken. Daarnaast zijn er door middel van een minitab, verbeteringen visueel gemaakt.

Drie succesvolle verbeteringen

Er zijn drie wijzigingen doorgevoerd: de machine is beter afgesteld, er is een technische wijziging doorgevoerd en er is veel aandacht besteed aan de instructie voor het oplossen van een storing. Deze verbeteringen hebben een besparing van €100.000 opgeleverd. De instructie is nu voor iedere werknemer beschikbaar, waardoor er veel meer werknemers in staat worden gesteld om een storing (snel) te verhelpen. Een resultaat waar cursist Wilfred van den Berg trots op mag zijn!

Ook aan de slag met Lean Six Sigma?

Wil jij ook aan de slag met Lean Six Sigma? Bekijk dan eens ons opleidingsaanbod. We verzorgen trainingen voor verschillende niveaus. Daarbij geven we trainingen op verschillende locaties in België.

Wil je meer weten?

Neem contact met ons op voor meer informatie

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden

    Additional Data

  • DD slash MM slash YYYY
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Kom meer te weten via onze digitale studiegids: een uitgebreid overzicht van al onze opleidingen.

DOWNLOAD STUDIEGIDS