Lean Practitioner

 • De meest verkochte Lean-opleiding

 • Leer hoe je Lean-methodes en -tools kan toepassen

 • Word de drijvende kracht van ieder verbeterproject

 • Toegankelijke opleiding van beginnersniveau

De kartrekker van verbetering

Heb je de ambitie om een organisatie te laten excelleren? De Lean Practitioner-opleiding is dé opleiding voor professionals die willen leren procesverbeteren volgens de Lean-methode. De Lean Practitioner is de kartrekker van Lean-verbeterprojecten en Lean-implementaties. Een doener met slechts één doel: het perfecte proces ontwikkelen en afdelingen inspireren om het elke dag weer beter te doen. De Lean Practitioner beheerst de Lean-technieken goed, kent de Lean-principes en inspireert collega’s om mee te werken aan verbetering. Binnen organisaties zijn de Lean Practitioners de specialisten die, door samenwerken, afdelingen laten excelleren en de principes met enthousiasme kunnen overdragen.

Doel van de opleiding

De Lean Practitioner is een driedaagse opleiding, gebaseerd op de internationale standaard van ISO-18404. Deze normering geeft specifiek aan wat een Lean Practitioner moet beheersen voor certificering.

De Lean Practitioner-opleiding bereidt je voor op jouw eerste Lean-project. Je leert de belangrijkste Lean-principes en -verbetermethodieken in de praktijk toe te passen aan de hand van een uitgebreide simulatie. De belangrijkste onderwerpen die we behandelen omvatten de acht types van verspillingen, klantwaarde, Value Stream Mapping (VSM), flow, pull, 5S, Poka Yoke en verbeterborden. Op de derde dag wordt er ruim aandacht besteed aan Lean-projectmanagement en data-analyse. In Lean-jargon heet dit A3-management, een 8-stappenplan om een proces te verbeteren.

Een verandering succesvol doorvoeren, is voor een deel afhankelijk van de manier waarop je omgaat met weerstand. Daarom is er in deze opleiding ook aandacht voor weerstand. Waar komt het vandaan? Hoe kan je het herkennen? En hoe ga je hier het best mee om? Na het volgen van deze opleiding zal je overal mogelijkheden zien om te verbeteren op jouw afdeling, binnen jouw eigen werk en zelfs bij jou thuis.

Het complete programma en bijhorende competenties vind je terug in de studiegids.

Lean Practitioner

De driedaagse Lean-opleiding voor professionele verbeteraars

Lean Practitioner
Incl. Praktijkcertificering: €2.795,-

(praktijkcertificering verplicht | prijzen excl. btw)

Studiegids downloadenData & LocatiesInschrijven

3 dagen

Duurtijd opleiding

338

Aantal behaalde certificaten

85,06%

Gem. slagingspercentage

Sinds oprichting t.e.m. 2020 behaalden 338 deelnemers een certificaat Lean Practitioner via The Lean Six Sigma Company met een uitstekend slagingspercentage van 85,06%.

Opleidingsmodaliteiten

 • Na inschrijving ontvang je een bevestigingsmail met login voor MyTraining.

 • Opleiding gaat telkens door van 9u00 tot 17u00 met max. 12 personen.

 • Er is geen specifieke voorkennis of vooropleiding vereist.

 • De opleiding wordt afgesloten met een theoretisch examen.

 • Geslaagd voor theorie bij een voldoende voor het examen.

 • Theorie kan gevolgd worden zonder praktijkopdracht, maar wordt afgeraden.

 • Geslaagd voor praktijk bij het succesvol afronden van de praktijkopdracht.

 • Wij proberen de opleidingen toegankelijk te maken voor mensen met een beperking.

Waarde van het Certificaat

Na succesvolle afronding van het examen ontvang je het internationaal erkende Lean Practitioner-theoriecertificaat. Na oplevering van de praktijkopdracht ontvang je het praktijkcertificaat en ben je een praktijkgecertificeerde Lean Practitioner.

Meer informatie

De opleiding Lean Practitioner start meerdere keren per jaar via open inschrijving, maar kan zeker ook deel uitmaken van een in-company-traject. Hieronder vind je de belangrijkste informatie over de inhoud, het programma, data en locaties van deze opleiding.

Wens je in te schrijven? Vul dan het formulier rechts onderaan de pagina in. Je moet niet meteen bij inschrijving betalen: de betaling gebeurt achteraf op factuur.

Deel 1: De 3-daagse training
Tijdens de training krijg je handvatten om je eerste stappen te zetten op weg naar een wereld met minder verspilling, snellere dienstverlening en minder fouten. De Lean Practitioner training bereidt je voor op je eerste Lean-project. Je leert de belangrijkste Lean-principes en -methodieken in de praktijk toe te passen in een uitgebreide simulatie.

Deel 2: De praktijkopdracht.
Na de training breng je het geleerde in de praktijk om je te kunnen certificeren tot Lean Practitioner. Tijdens het uitvoeren van de praktijkopdracht word je gecoacht door een trainer van The Lean Six Sigma Company.

 

Deel 1 - Lean practitioner theorietraining

Lean filosofie, historie en achtergrond
– Lean, Theory of Constraints en PDCA
– De 5 principes van Womack
– Value add en non-value add
– De 7+1 soorten verspillingen
– Value stream mapping
Flow
– Line balancing & Takt tijd
– Pull en Little’s law
Kanban
– Omgaan met weerstand
Poka Yoke
– 5S en Visual Management
Kaizen (Kaikaku)

A3 management
– 5 times Why
– Creative tools
– Team samenstelling

Deze dagen zijn opgezet rondom een simulatie welke als rode draad door de training loopt. De focus ligt op de technieken en het herkennen van verbeterpotentieel. 

Deel 2 - Lean practitioner praktijkopdracht

Gedurende de training dient u een praktijkopdracht (A3) uit te voeren. In de studiegids leest u gedetailleerd wat er van u verwacht wordt op dit gebied. 

 

Inclusief: 

 • Cursusmateriaal (handboeken en oefenmateriaal)
 • 6 uur coaching door uw Lean Expert
 • Theorie-examen (herexamen, indien nodig)
 • Theoriecertificering
 • Praktijkcertificering
 • Luncharrangement, koffie, thee en frisdrank
 • Parkeerkosten
 • Project templates
 • Projectbeoordeling 

Exclusief:

 • Eventuele overnachtingen

Data & Locaties

Zebrastraat | Gent

14 November 2022|15 November 2022|25 November 2022

reBoot Leuven

14 November 2022|15 November 2022|25 November 2022

reBoot Leuven

4 May 2023|5 May 2023|26 May 2023

Inschrijven

Ontdek onze vergelijkbare opleidingen

Met onderstaande opleidingen bouw je verder op Lean Practitioner.

Green Belt

De zesdaagse Lean Six Sigma-opleiding voor deeltijdse verbeteraars

Bent u ambitieus, stelt u hoge eisen aan kwaliteit? Bent u in staat om een afdeling te mobiliseren? Wil u met procesverbeteren aan de gang naast uw werk? Dan is de Green Belt training preciés wat u zoekt!

Meer informatie

Lean Leader

De tweedaagse upgrade naar Lean Leader voor Practitioners

Bent u een leider die een procesprobleem succesvol wil leren oplossen? Wil u het Lean managementgedachtegoed concretiseren? Streeft u het na om medewerkers hiervoor te motiveren? Dan is de Lean Leader training preciés wat u zoekt!

Meer informatie

Black Belt – Dienstverlening

De achtdaagse Lean Six Sigma-opleiding voor de dienstensector

Een Lean Six Sigma Black Belt is een expert die projectmatig processen optimaliseert. De Black Belt voor de dienstverlening training is voor iedereen met minimaal bachelor niveau met affiniteit voor procesverbeteren. Vooropleiding op het gebied van Lean Six Sigma, zoals Green Belt, is niet noodzakelijk.

Meer informatie

Een programma op maat

In-company

Lean Six Sigma staat vooral bekend als een projectmatige verbeterstructuur, maar het is veel breder dan dat. Lean Six Sigma is een rotsvaste filosofie, een organisatie, bijhorende tools, etc. Vanuit dit perspectief is Lean Six Sigma het antwoord op verschillende bedrijfskundige vraagstukken met betrekking tot competitiviteit, kostenreductie en klanttevredenheid.

Afhankelijk van de ambitie van de organisatie is Lean Six Sigma in fases te implementeren. Iedere organisatie is uniek en er bestaat geen vaste blauwdruk voor een succesvolle implementatie. Daarom ontwikkelt The Lean Six Sigma Company samen met de klant een plan van aanpak afgestemd op de noden en wensen van de organisatie.

Meer informatieHulp nodig?