Lean

In 1990 maakten James Womack en Daniel Jones een wereld tour ter promotie van hun boek: “The machine that changed the world”. Tijdens de tour gaven zij seminars over de efficiënte manier van produceren bij de Toyota Company. James Womack en Daniel Jones noemen deze manier van werken Lean production.

De theorie hierachter werd later door Womack en Jones beschreven in het boek: Lean Thinking

Lean Thinking vs. Muda

Lean Thinking (ook wel Lean Management genoemd) is een methode om waarde toevoegende activiteiten snel door een proces te laten verlopen. Snelheid is de kern van Lean Thinking en alles wat de snelheid binnen een proces belemmert, is Muda. Muda is het Japanse woord voor ‘verspilling’ en verspillingen zijn alle niet waarde toevoegende activiteiten binnen een proces.

Kortom: Lean Thinking is de methodiek waarmee men snelheid creëert in een proces door niet waarde toevoegende activiteiten (muda) te elimineren.

De 7 verspillingen

Niet waarde toevoegende activiteiten worden in de Lean Thinking theorie gedefinieerd als 7 soorten van verspilling, namelijk:

1. Transport
2. Voorraad
3. Beweging
4. Wachttijd
5. Overprocessing (te moeilijk)
6. Overproductie (te veel)
7. Defecten

Een proces zonder verspillingen komt weinig voor. Organisaties die werken volgens de Lean Thinking methode focussen zich daarom op het reduceren van verspillingen tot een haalbaar en vooraf gedefinieerd optimum.

De 5 stappen van Womack

De Lean-methode bevat een 5-stappen model om verspillingen te elimineren en processen te optimaliseren.

Stap 1: Identificeer waarde
Stap 2: Maak een Value Stream Map
Stap 3: Creëer Flow
Stap 4: Creëer Pull
Stap 5: Streef naar perfectie

Iedere stap bestaat uit een set van praktische technieken om het doel te bereiken. Tijdens de training leer je welke technieken dit zijn en hoe je deze kan toepassen.

Lean in de dienstverlening

De 7 verspillingen lijken geënt op de industrie, omdat ze daar tastbaarder zijn dan in dienstverlenende organisaties. Voorraad ziet men in een magazijn staan en wachttijden vallen op wanneer de productieband stilstaat. Binnen de dienstverlening is dit minder zichtbaar, maar zeker niet minder aanwezig.

Studies wijzen uit dat de operationele kosten binnen de dienstverlening voor 30 tot 80% bestaan uit verspillingen. Daar bestaat de voorraad uit de stapel onafgewerkte offertes, facturen en vergunningsaanvragen. De wachttijd is o.a. de rij voor de balie en defecten zijn inzichtelijk door vragen/klachten die consumenten hebben over hun internetabonnement of verzekering.

De Lean-methode is daarom ook in de dienstverlening van toegevoegde waarde. Tijdens de training wordt hier dan ook veel aandacht aan besteed.

De Lean Practitioner training

Deze training is een combinatie van theorie en praktijk. Bovendien wordt er aan de hand van de 5 stappen van Womack een simulatie-proces geoptimaliseerd tijdens de training. Lees hier meer over de Lean Practitioner training.

Want to learn more or have a question?

Request our prospectus.

  • Hidden

    Additional Data

  • DD slash MM slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Trainingen waar 'Lean' onderdeel is van het programma

Wilt u meer weten over Lean? Bezoek de product pagina's van de volgende trainingen...

Kom meer te weten via onze digitale studiegids: een uitgebreid overzicht van al onze opleidingen.

DOWNLOAD STUDIEGIDS