Lean Six Sigma en
Project Management

Verbetermanagement gaat verder dan gewoon projectmanagement. Het richt zich op het aanpakken van veranderingen binnen een organisatie en streeft naar langdurige prestatieverbeteringen. Het doel is niet alleen om projecten succesvol af te ronden, maar ook om een cultuur van voortdurende verbetering te creëren. Met Lean Six Sigma en project management ontdek je waarom verbetermanagement zo waardevol is voor jouw projecten. Graag nodigen we je uit om samen met ons te verkennen hoe verbetermanagement de sleutel kan zijn tot ongekend succes in projectimplementatie.

Overzicht

Inhoud 1

Title hier

Inhoud 2

Title hier

Inhoud 2

Title hier

Locations

0 locations

Review

Lean Six Sigma voor jouw afdeling

Om je te helpen zo snel mogelijk doeltreffende resultaten voor je organisatie te bereiken, maakt het uitvoeren van een volledig Lean Six Sigma Green Belt project deel uit van je opleiding. Op deze manier leer je om je theoretische kennis in praktijksituaties toe te passen. Tijdens de opleiding leer je projecten met de hoogste financiële opbrengst en de laagste inspanning uit te werken, zodat elk nieuw initiatief in het bedrijf maximale waarde toevoegt. Zodra je Green Belt project van start gaat, krijg je persoonlijke coaching van een van onze (Master) Black Belt coaches met ervaring binnen jouw vakgebied. Zij begeleiden je tijdens een eerste project en helpen je de eerste stappen te zetten om een échte Lean Six Sigma beoefenaar te worden.

Voor organisaties

In-Company

Groepsopleidingen of coaching door onze (Master) Black Belts op maat van jouw organisatie.

Studiegids

Details opleiding

Lees meer over onze opleidingsmodules, de planning en de inhoud van de opleidingen.

Onze cursisten geven onze opleidingen een score van 4.8/5 sterren.

Inleiding

Ontdek onze

verbetermanagement tools

Navigeer samen met ons door het brede landschap van Lean Six Sigma tools om jouw project management naar het hoogste niveau te tillen. Hieronder vind je een overzicht van de meest gebruikte en innovatieve instrumenten, die je kunt inzetten om je projecten te stroomlijnen en te managen. Van eenvoudige maar effectieve, visuele tools tot geavanceerde, statistische toepassingen, Lean Six Sigma verbetermanagement biedt alles wat je nodig hebt om jouw projecten met succes af te ronden.

 • Uitgebreid alumni-netwerk
 • Meest complete Lean Six Sigma-programma
 • Individuele projectcoaching

 • Toegang tot onze MyTraining™-leeromgeving
 • ISO-gecertificeerde opleidingen
 • Internationaal aanwezig, lokaal vertegenwoordigd

verbetermanagement tools

Belangrijkste tools voor projecten

DMAIC

DMAIC is een van de meest gebruikte Lean Six Sigma tools en wordt vaak toegepast voor het managen en bijsturen van verbeterprojecten, en is als dusdanig een zeer effectieve manier van project management. DMAIC staat voor Define, Measure, Analyze, Control en Improve. Het is een gestructureerde benadering in 5 fasen, waarbij in elke fase specifieke tools en methoden worden toegepast. De DMAIC-methode komt aan bod in onze Lean Six Sigma Green Belt en Black Belt opleidingen.

Meer lezen over DMAIC?

FMEA

FMEA (Failure Mode and Effect Analysis) is een methode voor risicobeoordeling. In project management wordt FMEA gebruikt om potentiële projectrisico’s te identificeren, hun waarschijnlijkheid en impact te evalueren en prioritaire risico’s te beheren. Door proactief te werk te gaan en passende maatregelen te nemen, kan je met FMEA projectvertragingen, budgetoverschrijdingen en re-work vermijden, waardoor je projecten succesvoller worden beheerd.

Meer lezen over FMEA?

A3 Management

A3-management is een krachtige en gestructureerde tool om problemen te identificeren, oplossingen uit te werken en over de voortgang te communiceren. Het gaat om een A3-blad, waarop alle informatie wordt samengevat. Door de A3 methodologie te gebruiken, kunnen projectteams doelstellingen definiëren, problemen analyseren, actieplannen opstellen en de resultaten opvolgen op een zeer visuele manier, wat leidt tot een gestroomlijnde projectvoering. Het bevordert transparante communicatie en draagt bij tot het prioriteren van projecttaken, waardoor projecten niet alleen efficiënter worden beheerd, maar ook continu worden verbeterd.

Meer lezen over A3-Management?

Uitgelegd

Waarom Lean Six Sigma en

project management?

Lean en Six Sigma bieden beide krachtige tools en methodologieën om processen te optimaliseren, de efficiëntie te verhogen, kosten te verlagen, de kwaliteit te verbeteren en de klanttevredenheid te vergroten. Maar hoe past dit nu binnen de wereld van klassiek project management?

Procesverbetering als bedrijfscultuur speelt steeds op twee niveaus: de operationele, dagdagelijkse procesverbetering enerzijds (kleine optimalisaties door iedereen elke dag) en de de complexere optimalisaties (step changes) die als project uitgevoerd dienen te worden, en die dus een projectaanpak vereisen.

Klassiek project management richt zich op de uitvoering van een vooraf gedefinieerde oplossing – een kwalitatieve implementatie binnen de vooropgestelde tijd en budget. De realiteit leert ons echter dat de vooraf uitgedachte oplossing meermaals bijgestuurd moet worden tijdens de implementatie en het is net daar dat Lean Six Sigma met zijn verandermanagement aanpak een enorme meerwaarde biedt.

Lean Six Sigma staat geheel in het teken van het identificeren en bouwen van oplossingen die klantwaarde centraal zetten. De project manager krijgt dus de tools aangereikt om aanpassingen tijdens de implementatie efficient, effectief en klantgericht door te voeren. Door de veranderingen tijdens de implementatie te beheersen, weet je projectvertraging en budgetoverschrijdingen te voorkomen.   

Duurzame groei met Lean Six Sigma

Tijdens het leiden van een project is het nemen van besluiten niet altijd even gemakkelijk. Uitleggen waarom je tot een besluit bent gekomen, kan ingewikkeld zijn. Dit probleem wordt eenvoudiger op het moment dat je een data-gedreven besluit neemt. Door gegevens te verzamelen en te analyseren maak je gefundeerde beslissingen en los je problemen op basis van feiten op. In veel gevallen heb je bij de start van je project nog geen antwoord op het probleem. Door het maken van de juiste analyses kom je tot de beste oplossing voor jouw projectuitdaging. Omdat je deze data-gedreven besluiten goed kunt onderbouwen met feiten, begrijpt iedereen uit elke laag van het bedrijf jouw aanpak. 

Door Lean Six Sigma toe te passen in jouw project, werk je aan een duurzame verbetering. Na het volgen van onze opleiding weet jij namelijk als geen ander hoe je de betrokkenheid van jouw team vergroot en hoe jullie samen streven naar verbeteringen. Zelfs nadat je project is voltooid. Dit leidt tot een langdurige, duurzame groei van ieder bedrijf.  

Misschien tot snel?

Meld je nu aan voor de
Project Selectie Workshop

Mis deze kans niet om je projectselectie en -uitvoering naar een hoger niveau te tillen.

Onze opleidingen

Lean

Boek snel resultaat voor jouw project met behulp van onze Lean-technieken. Ontdek het hier.

Onze opleidingen

Lean Six Sigma

Verbeterprojecten uitvoeren met de Lean Six Sigma-methodes op het hoogste niveau? Ontdek het hier.

Ontdek jouw skills

Project management skills

Effectief projectmanagement vereist een unieke reeks vaardigheden, gaande van technische kennis tot soft skills. Wij kunnen je helpen bij het identificeren, ontwikkelen en versterken van de benodigde competenties binnen verandermanagement voor jouw project. Dan denken we aan communicatie- en organisatievaardigheden, besluitvorming, teamwerk, leiderschap, flexibiliteit, enz. Leer op welk vlak jij je project management skills kunt verbeteren, zodat je klaar bent om elke uitdaging aan te gaan.

 • Leiderschap
 • Probleemoplossend vermogen
 • Klantgerichtheid
 • Budget- en planningsbeheer
 • Stakeholder management
 • Risicobeheer

Jouw project op onze manier

Kenmerken

De kenmerken van een Lean Six Sigma project:

 • Duidelijke projectdefinitie
 • De klant staat centraal
 • Grondige gegevensanalyse
 • Datagedreven besluitvorming
 • Verbeterde communicatie
 • Verbeterde efficiëntie
 • Voorspelbaarheid
 • Continu leren en verbeteren

Leerweg

Creëer met Lean Six Sigma een cultuur van continu verbeteren, niet alleen binnen je projectteam, maar binnen je hele organisatie.

 • Praktijksimulaties
 • Bespreking van uitdagingen en best practices
 • Peer-to-peer-learning en -activiteiten
 • Theoretisch examen en certificering
 • 1-op-1 project coaching
 • Projectevaluatie en -begeleiding bij je eerste stappen
 • Vijf tollgate reviews
 • Levenslange toegang tot onze leeromgeving MyTraining®

Resultaat

Hogere slaagkansen en een grotere impact binnen je organisatie.

 • Doelbereiking: het beoogde resultaat wordt gehaald.
 • Kwaliteit: voldoet aan verwachtingen van belanghebbende.
 • Tijdigheid: het project is binnen gestelde deadlines voltooid.
 • Binnen het budget: kostenbesparende projecten.
 • Risicobeheersing: effectief beheren van risico’s.
 • Duurzaamheid: organisatorische doelen op lange termijn.

Kenmerken

Leerweg

Resultaat

investering

Opleidingskosten

Green Belt kosten

Om als Lean Six Sigma Green Belt gecertificeerd te worden volgens de ISO 18404-normen, dien je naast het theoriegedeelte een verbeterproject af te ronden. Tijdens je Green Belt project word je bijgestaan door een ervaren projectcoach. Ben je echter niet in de mogelijkheid om het totale traject te volgen, dan kan je er ook voor kiezen om alleen het theoriegedeelte te volgen.

Inschrijven

€4.695,- (excl. BTW)

Volledig Green Belt traject

Inschrijven

€3.495,- (excl. BTW)

Alleen theorie

Inschrijven

Return on investment

Resultaten en harde feiten zijn vaak de beste manier om een aankoop te rechtvaardigen. Dat geldt ook voor onze Green Belt opleiding, die hoe dan ook de verwachte resultaten levert. Na duizenden cursisten te hebben opgeleid in de Lean Six Sigma methodologie, hebben we vastgesteld dat Green Belt projecten besparingen tot 75.000 euro kunnen opleveren, vanaf het eerste project. Met een doorlooptijd van 3-4 maanden per project is het zelfs mogelijk om meerdere projecten per jaar te voeren.

In-Company

Als je op zoek bent naar een opleiding voor een volledig team, neem dan zeker een kijkje op onze In-Company pagina’s. Elke opleiding die wij aanbieden aan individuele cursisten is ook beschikbaar als groepsopleiding binnen je organisatie. Er is geen makkelijkere manier om als team aan de slag te gaan met Lean of Lean Six Sigma dan met onze In-Company opleiding.

In-Company

Proeverij

Lean Six Sigma-proeverij

Leer hoe je verbetermogelijkheden kan benutten en welke opleiding voor jou het meest effectief is door een van onze Lean Six Sigma-proeverijen bij te wonen. Tijdens deze gratis proeverij leggen onze Master Black Belts jou de basis van de methodiek uit en vertellen ze je hoe je jouw ideeën in resultaten omzet. Ze beantwoorden met veel plezier al je vragen en laten je ontdekken hoeveel voordeel je uit het toepassen van hoeveel voordeel je met Lean Six Sigma kan behalen.

 • Opleidingsadvies op maat voor iedere cursist
 • Q&A over de Lean Six Sigma-methodologie
 • Bespreek projectideeën met andere deelnemers
 • Maak kennis met onze trainers
 • Toegankelijk voor iedereen

Testimonials

Wat klanten over ons zeggen

Neem vrijblijvend contact met ons op

 • Hidden

  Additional Data

 • DD slash MM slash YYYY
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

FAQ

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen PMP en Lean Six Sigma professional?

Beide benaderingen streven naar het succesvol opleveren van projecten. Klassiek project management richt zich op het beheer van individuele projecten naar planning en budget, terwijl Lean Six Sigma zich primair richt op het optimaliseren van de uiteindelijke oplossing die het project zal opleveren.

Is Lean Six Sigma een filosofie van projectmanagement?

Ja, Lean Six Sigma is in de eerste plaats een filosofie voor procesverbetering, maar het biedt tevens een zeer duidelijk kader voor projectmanagement.

Lean Six Sigma is primair gericht is op procesverbetering, maar aangezien procesverbetering in veel gevallen gebeurt volgens een projectaanpak, biedt Lean Six Sigma vanzelfsprekend een heel duidelijk kader voor projectopvolging.

Ik ben gecertificeerd als PMI PMP, biedt het volgen van een Lean Six Sigma-training enige meerwaarde?

Ja, het volgen van een Lean Six Sigma-training biedt zeker meerwaarde, zelfs als je al gecertificeerd bent als PMI PMP. Het kan je helpen om je procesverbeteringsvaardigheden aan te scherpen en nieuwe tools te leren die een aanvulling zijn op je huidige project management skills. Het kan ook je waarde als professional vergroten, aangezien Lean Six Sigma-werkwijzen steeds vaker worden toegepast in diverse sectoren.

Ik ben gecertificeerd in Prince2, biedt het volgen van een Lean Six Sigma-training enige meerwaarde?

Ja, het volgen van een Lean Six Sigma-training biedt zeker een meerwaarde, zelfs als je al gecertificeerd bent in Prince2. Het kan je helpen om je procesverbeteringsvaardigheden aan te scherpen en nieuwe tools te leren die een aanvulling zijn op je huidige project management skills. Het combineren van Prince2 en Lean Six Sigma kan je ook breder inzetbaar maken en je carrièremogelijkheden vergroten, aangezien beide benaderingen waardevolle vaardigheden bieden in verschillende aspecten van project- en procesmanagement.

Wat is het verschil tussen Lean en Agile Project Management?

In essentie is Lean Project Management meer gericht op het minimaliseren van verspilling in bestaande processen, terwijl Agile Project Management zich richt op het snel en flexibel inspelen op veranderende behoeften en klantprioriteiten. Het juiste framework hangt af van het type project en de specifieke doelstellingen.

Beide Lean en Agile benadrukken de waarde voor de klant. Het combineren van deze benaderingen kan helpen bij het creëren van producten of diensten die niet alleen snel worden geleverd (Agile), maar ook precies aan de behoeften van de klant voldoen (Lean).

Zijn Prince2 en PMI complementair aan Lean Six Sigma?

Het combineren van Prince2, PMI en Lean Six Sigma kan organisaties helpen om zowel projectmanagement als procesverbetering te integreren, wat kan resulteren in meer gestroomlijnde en efficiënte projecten en bedrijfsprocessen. Het is echter belangrijk om te beoordelen welke benaderingen het beste passen bij de specifieke behoeften en doelen van een organisatie of project.

Waarom zou ik kiezen voor een Lean Six Sigma-training boven een klassieke Project Management-training zoals Prince2?

Lean Six Sigma is niet beperkt tot projectmanagement; het kan worden toegepast in allerlei bedrijfsgebieden, waaronder productie, gezondheidszorg, logistiek, enzovoort. Dit geeft je de flexibiliteit om je vaardigheden in verschillende contexten te gebruiken.

Hoewel Prince2 waardevol is voor projectmanagement, biedt Lean Six Sigma een aanvullende set vaardigheden en benaderingen die gericht zijn op het verbeteren van processen en het leveren van meer waarde aan de organisatie en klanten. Het is een waardevolle aanvulling op traditionele projectmanagementtrainingen.

Wat zijn de voordelen van een Lean Six Sigma-training ten opzichte van een Agile-training?

Er zijn verschillende voordelen aan het volgen van een Lean Six Sigma-training in vergelijking met een Agile-training, afhankelijk van de specifieke behoeften en doelen van een individu of organisatie.

Lean Six Sigma is bijvoorbeeld niet beperkt tot snelle iteraties om tijdens de implementatie continu klantfeedback te ontvangen, maar kijkt ook breder naar de efficiëntie en de kwaliteit van de uiteindelijke totaaloplossing na ingebruikname door de klant. Het is een veelzijdige aanpak die waardevol is in verschillende bedrijfsomgevingen.

Komen alle projecten in aanmerking als een Lean Six Sigma-project?

Niet alle projecten zijn per definitie geschikt als Lean Six Sigma-projecten. Lean Six Sigma is met name geschikt voor projecten waarbij procesverbetering en het bereiken van meetbare resultaten van cruciaal belang zijn. Voordat een project als een Lean Six Sigma-project wordt beschouwd, moet het aan bepaalde criteria voldoen.

Hoewel niet elk project aan deze criteria voldoet, kunnen veel projecten baat hebben bij de principes van Lean Six Sigma, vooral als ze gericht zijn op het optimaliseren van de eindoplossing. Vaak staat de eindoplossing bij klassiek project management op voorhand vast (statisch proces), terwijl de Lean Six Sigma methodologie net handvaten aanreikt om de eindoplossing te optimaliseren op basis van voortschrijdend inzicht. (dynamisch proces).

Wat is de toegevoegde waarde van een Lean Six Sigma-benadering bovenop klassiek projectmanagement?

Een Lean Six Sigma-benadering biedt aanzienlijke toegevoegde waarde bovenop klassiek projectmanagement om verschillende redenen.

In combinatie met klassiek projectmanagement kan Lean Six Sigma de projectuitkomsten verbeteren door te zorgen voor een robuuste focus op procesverbetering en kwaliteitsbeheer. Het stelt projectmanagers en teams in staat om niet alleen projectdoelstellingen te behalen, maar ook duurzame operationele verbeteringen te realiseren tijdens de projectuitvoering die de waarde voor de organisatie na oplevering aanzienlijk verhogen en de terugverdientijd van het project aanzienlijk verlagen.

Kom meer te weten via onze digitale studiegids: een uitgebreid overzicht van al onze opleidingen.

DOWNLOAD STUDIEGIDS