Wat is het verschil tussen Lean Six Sigma en PRINCE2?

Projectmanagers zijn vandaag vaak met PRINCE2 aan de slag om hun projecten efficiënt en gestructureerd te beheren. Ze denken misschien niet meteen aan Lean Six Sigma, dat vooral bekend staat als een methodologie voor procesverbetering en optimalisatie. Toch biedt de Lean Six Sigma-methode belangrijke voordelen ten opzichte van traditionele project management methoden. In deze blog gaan we dieper in op de verschillen tussen beide methoden en leggen we uit hoe ze elkaar kunnen aanvullen.

 

Lean Six Sigma en PRINCE2 zijn twee verschillende methodologieën met elk hun eigen oorsprong, doelstellingen en principes. Prince2 werd in de jaren ‘90 in het Verenigd Koninkrijk ontwikkeld als een gestructureerd aanpak voor projectmanagement. Lean Six Sigma vond zijn oorsprong in de Japanse industrie, waar het in de jaren ‘80 en ‘90 werd geïntroduceerd als een methode voor procesverbetering en waardecreatie. 

 

Lean Six Sigma en Prince2: verschillende doelstellingen

PRINCE2 is gericht op een efficiënt projectbeheer via gestructureerde planning, monitoring en controle. Deze projectmanagementmethode biedt een raamwerk om projecten op tijd en binnen het budget op te leveren, met de nadruk op project management processen en documentatie. 

Lean Six Sigma legt vooral de nadruk op het verbeteren van processen door verspilling te verminderen en de variabiliteit onder controle te houden tijdens het uitvoeren van projecten. Op die manier heb je als projectmanager een belangrijke impact op de kwaliteit en de effectiviteit van je projectresultaten.

 

Andere methodologieën

PRINCE2 biedt een algemene gestructureerde aanpak met principes, thema’s en processen voor projectmanagement, waaronder projectinitiatie, planning, uitvoering, monitoring en afsluiting. Bij de start van je project is de uitkomst meestal al bekend.

Lean Six Sigma maakt gebruik van de DMAIC-methodologie (Define, Measure, Analyze, Improve & Control) voor procesverbetering. Hierbij ligt de nadruk op data-gedreven besluitvorming en statistische analyse, gericht op meetbare resultaten. Wanneer je een Lean Six Sigma-project definieert, is de uitkomst doorgaans nog onbekend.

 

… maar toch complementair

Hoewel de benaderingen van Lean Six Sigma en PRINCE2 verschillen, kunnen ze voor jou als projectmanager perfect complementair zijn. Bovenop de gestructureerde projectmanagementmethoden van PRINCE2 biedt Lean Six Sigma, met zijn procesoptimalisatie en kwaliteitsbeheer, waardevolle voordelen voor organisaties die succesvolle projecten willen voeren. Op die manier creëer je een uitgebreider en completer kader voor een effectief projectmanagement en haal je de volgende belangrijke troeven in huis:  

  • Toegevoegde waarde: Lean Six Sigma richt zich op het identificeren en elimineren van verspilling en variatie in processen. Dit leidt tot een efficiëntere en effectievere projectuitvoering.
  • Kwaliteitsbeheer: Lean Six Sigma legt sterk de nadruk op het leveren van hoogwaardige producten of diensten en helpt bij het identificeren en aanpakken van kwaliteitsproblemen binnen projecten.
  • Data-gedreven besluitvorming: Lean Six Sigma maakt uitgebreid gebruik van statistische analyse en gegevens om beslissingen te onderbouwen. Dit verhoogt de nauwkeurigheid en effectiviteit van de beslissingen in de verschillende projectfasen.
  • Continue verbetering: Lean Six Sigma bevordert een cultuur van continue verbetering. Dit betekent dat organisaties voortdurend blijven streven naar betere prestaties en resultaten.
  • Focus op meetbare resultaten: Terwijl PRINCE2 zich uitsluitend richt op de projectmanagementprocessen, richt Lean Six Sigma zich bovendien op het optimaliseren van de uitvoering van processen binnen projecten, wat leidt tot verbeterde projectresultaten.

 

Word Lean Six Sigma projectmanager

Met Lean Six Sigma projectmanagement kun je niet alleen je projectmanagementprocessen beheren, maar ook de processen binnen je projecten effectief verbeteren. Dit kan belangrijke voordelen opleveren voor je organisatie. Dan denken we aan kostenbesparingen, verhoogde klantentevredenheid, concurrentievoordeel, enz.

Meer informatie? Neem contact met ons op. We bekijken samen met jou op welke manier Lean Six Sigma een waardevolle aanvulling kan zijn voor jouw projecten. 

Anderen lezen ook: 

Wat is klassiek projectmanagement? 

Wat kan je met Lean Six Sigma binnen jouw project? 

Lean Six Sigma en projectmanagement: stimuleer de organisatieprestaties

 

Wil je meer weten?

Neem contact met ons op voor meer informatie

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden

    Additional Data

  • DD slash MM slash YYYY
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Kom meer te weten via onze digitale studiegids: een uitgebreid overzicht van al onze opleidingen.

DOWNLOAD STUDIEGIDS