Wat is klassiek project management?

Nauwgezet plannen, gestructureerd beheren, strakke deadlines hanteren… dat zijn enkele essentiële bouwstenen van klassiek project management. Maar wat verstaan we precies onder klassiek project management en wat houdt het precies in? En hoe verhoudt deze traditionele methode zich tot nieuwere project management methodologieën? Of je nu een doorgewinterde projectmanager bent of aan je allereerste project begint, in deze blog nemen we je mee naar de fundamenten van projectbeheer om een antwoord te vinden op deze vragen.

Klassiek projectmanagement verwijst naar traditionele methoden en benaderingen voor het beheren van projecten. Deze aanpak vond zijn oorsprong in de jaren ’50’ en ’60 en is sindsdien verder geëvolueerd en verfijnd. Een bekend voorbeeld van een klassieke projectmanagementmethode is PRINCE2 (Projects IN Controlled Environments2). Klassiek projectmanagement wordt vaak vergeleken met modernere methoden zoals Agile, Scrum en Lean, die meer flexibiliteit bieden.

 

Klassiek projectmanagement: een strikte, rechtlijnige aanpak

Klassieke projectmanagementmethoden zoals PRINCE2 kenmerken zich voornamelijk door hun:

  • Lineaire aanpak: je vertrekt van een lineaire en voorspelbare benadering, waarbij het hele project al voor de start van begin tot einde wordt gepland
  • Fasegewijze aanpak: het project wordt opgedeeld in duidelijk gedefinieerde fasen, zoals de opstart, planning, uitvoering en afsluiting. Daarbij heeft iedere fase specifieke doelstellingen en vereisten
  • Strikte controle: de nadruk ligt sterk op controle en het handhaven van de vooropgestelde planning. Eventuele wijzigingen in scope, planning of kosten moeten zorgvuldig worden beoordeeld en goedgekeurd voordat ze worden ingevoerd.
  • Risicobeheer: risico’s worden geïdentificeerd en beheerd, maar de aanpak is eerder reactief en gericht op het minimaliseren van negatieve uitkomsten.
  • Duidelijke rollen en verantwoordelijkheden: de rollen van de projectmanager, projectteamleden en belanghebbenden zijn duidelijk gedefinieerd. Hierbij geldt ook een strikte hiërarchie.
  • Strikte documentatie: de nadruk ligt op gedetailleerde documentatie, zoals projectplannen, rapporten en analyses.

Ondanks de vele voordelen van klassiek projectmanagement, zoals de structuur, de voorspelbaarheid, de uitgebreide documentatie en het risicobeheer, hebben deze benaderingen ook een keerzijde. Zo zijn ze vaak complex, weinig flexibel en brengen ze veel overhead met zich mee. Daarnaast leggen ze de focus al te veel op de processen, waarbij de teamleden of de klant al eens uit het oog verloren worden. 

 

Het antwoord van de moderne methoden: flexibiliteit en klantgerichtheid

Hoewel klassiek projectmanagement nog steeds veel wordt gebruikt, hebben een aantal moderne methoden zoals Agile, Scrum en Lean, aan belang gewonnen bij organisaties die nood hebben aan meer flexibiliteit en aanpassingsvermogen bij het leveren van projectresultaten. In plaats van vast te houden aan strikte, gedetailleerde plannen, omarmen ze het idee dat vereisten en prioriteiten in de loop van de tijd kunnen veranderen. 

Bovendien wordt klantgerichtheid cruciaal in deze benaderingen. Terwijl dat zich bij Agile en Scrum vertaalt in sprints en snelheid, slaat Lean, en bij uitbreiding Lean Six Sigma, eerder de weg in van continue verbetering, toegevoegde klantwaarde en kwaliteit. Via procesanalyse, kwaliteitscontrolemaatregelen en voortdurende klantenfeedback slaagt deze laatste methodologie erin defecten in processen te verminderen, de klantentevredenheid te verhogen en de kwaliteit te waarborgen.

 

Meer weten over Lean Six Sigma project management?

Stuit jij ook op de beperkingen van klassiek project management? Wil je het op een andere, flexibelere manier aanpakken? Staat jouw klant ook centraal in jouw project? En draag je de kwaliteit van je projectuitkomsten hoog in het vaandel? 

Dan is een Lean Six Sigma projectmanagement iets voor jou. Contacteer ons en we bekijken samen op welke manier je de Lean Six Sigma-methodologie kunt toepassen binnen jouw projecten. 

 

Anderen lezen ook: 

Wat is het verschil tussen Lean Six Sigma en Prince2? 

Wat kan je met Lean Six Sigma binnen jouw projecten? 

Lean Six Sigma en projectmanagement: stimuleer de organisatieprestaties

 

Wil je meer weten?

Neem contact met ons op voor meer informatie

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden

    Additional Data

  • DD slash MM slash YYYY
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Kom meer te weten via onze digitale studiegids: een uitgebreid overzicht van al onze opleidingen.

DOWNLOAD STUDIEGIDS