20% minder handmatige transacties met Lean Six Sigma

Lean Six Sigma

Onze Black Belt cursist Robin is werkzaam bij een financiële dienstverlener. Hier gaan zowel handmatige als automatische transacties door verschillende systemen heen. Zijn opdracht was de vele transactiestromen in kaart te brengen en gelijktijdig de handmatig ingevoerde transacties met 20% te verminderen. Op die manier zou de werkgever van Robin al meteen een flinke besparing realiseren tijdens de opleiding. Wil jij weten hoe onze cursist dit heeft aangepakt? Ontdek het in deze blog.

Door de bomen het bos blijven zien, dat was belangrijk. Bij de werkgever van Robin gaan heel veel soorten transacties de systemen rond. Het was bij de start van het project niet helemaal bekend wat de verschillende stromen waren, terwijl dat van rechtswege wel nodig was.

Een specialist voor elke taak

De eerste stap van de praktijkopdracht van de Six Sigma-opleiding was het samenstellen van een projectteam. Hierbij was het belangrijk te kijken naar de verschillende expertises die nodig zijn. Vooral data-analyse en kennis van operationele processen bleken hierin belangrijk. Onze cursist koos ervoor om nauw samen te werken met de afdeling operations en twee collega’s die verantwoordelijk zijn voor de transactieverwerking. Daarbij werden ook de commerciële businessunits betrokken bij het project.

De doorlooptijd verminderen

Met de juiste kennis en kunde in huis, ging het projectteam vervolgens aan de slag om alle soorten transacties door te nemen en te categoriseren. Voor deze praktijkopdracht koos de cursist ervoor zich uitsluitend te richten op de business-to-business-administratie.

“Per categorie werd de doorlooptijd vastgesteld. Daarna is er een Pareto-analyse uitgevoerd om vast te stellen welke handmatige handelingen de langste doorlooptijden hebben. Mijn twee collega’s, beide Lean Six Sigma Green Belts, gingen vervolgens aan de slag om waar mogelijk de doorlooptijd te verminderen.”

Een resultaat om trots op te zijn

Het project heeft een goed resultaat opgeleverd. Alle transacties zijn nu volledig inzichtelijk. Hierdoor kan men precies zien waar de handmatige transacties vandaan komen. Daarbij is de tijd die wordt besteed aan handmatige transacties maar liefst met 20% verminderd. Een resultaat waar de cursisten trots op mogen zijn!

Ook aan de slag met Lean Six Sigma?

We willen de cursisten feliciteren die aan dit project hebben meegewerkt. Denk jij dat er binnen jouw bedrijf ook nog genoeg te verbeteren valt? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden van Lean Six Sigma? Bekijk ons opleidingsaanbod of neem zeker contact op.

Wil je meer weten?

Neem contact met ons op voor meer informatie

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden

    Additional Data

  • DD slash MM slash YYYY
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Kom meer te weten via onze digitale studiegids: een uitgebreid overzicht van al onze opleidingen.

DOWNLOAD STUDIEGIDS