Hoe succesvol voorraadverschillen elimineren met Lean Six Sigma

Lean Six Sigma

Een gebied in de logistiek dat vaak onvoldoende aandacht krijgt is voorraadbetrouwbaarheid. Nochtans is net dàt een domein waar je flinke besparingen kan realiseren. Zo slaagde een cursist in onze meest recente Black Belt cursus erin om 19.000 euro te besparen. Geen makkie want het aantal factoren dat invloed heeft op de voorraadbetrouwbaarheid is omvangrijk en complex. Maar dankzij verschillende Lean Six Sigma technieken is het gelukt alles inzichtelijk te maken. Wil je weten hoe de cursist dit voor elkaar heeft gekregen? Lees het verder in dit blogartikel.

Nagenoeg alle logistieke processen binnen een warehouse omgeving vallen of staan met de juistheid van de voorraad. Het vergelijken van de theoretische voorraad met de actuele voorraad in het magazijn, kan echter enorme voorraadverschillen opleveren. Voorafgaand aan het project waren de voorraadverschillen in het bedrijf van onze cursist wel 87% op de totale voorraad. Het doel van deze praktijkopdracht is om dit percentage fors te verminderen naar maximaal 1% van de totale voorraad.

Het belang van een nulmeting en projectteam

‘Meten is weten’. Daarom werden aan de start van het project niet wekelijks maar elke dag de voorraadverschillen geregistreerd. Ook stelde onze cursist op basis van verwachte uitkomsten een projectteam samen. Zijn verwachting is namelijk dat er op ‘de vloer’ en bij ‘IT’ de meeste mogelijkheden tot verbetering zouden zijn. Denk jij dat dit alvast een handige samenstelling was?

Verbeteringen waarborgen door duidelijke werkinstructies

In de eerste fase van het Lean Six Sigma project zijn iedere dag de voorraadverschillen geanalyseerd. Alle voorraadverschillen werden inclusief een woordje uitleg over de gevolgen, aan alle leden van het projectteam gecommuniceerd. Samen gingen ze op zoek naar de oorzaken. Want hoe ontstaan voorraadverschillen? Er zijn legio manieren waardoor deze kunnen optreden. Bij inslag kunnen meer of minder goederen worden geleverd dan op de pakbon aangegeven, wat niet goed in de administratie wordt doorgevoerd. Of schade die ontstaat, wordt niet afgeboekt. Ook komt het voor dat retourzendingen niet goed worden teruggeboekt. En ten slotte komt diefstal van goederen nog steeds in haast elk magazijn voor.

Daarna zijn er op basis van de oorzaken verbeteringen doorgevoerd. Deze verbeteringen worden door duidelijke werkinstructies, visueel management en Poka Yoke gewaarborgd. Poka Yoke: wel goed, niet gek! Het is een Lean Six Sigma tool die je gebruikt om processen op een dusdanige manier in te richten dat het maken van fouten bijna onmogelijk is. Nooit producten die op elkaar lijken naast elkaar in het schap leggen, is hier een voorbeeld van.

 €19.000 besparen en bijna geen voorraadverschillen meer

Het resultaat van het project is dat de voorraadverschillen van de totale voorraad afnamen tot nog maar 0,07%. De doelstelling om te zakken van 87 naar 1% is dan ook ruimschoots behaald. En dat in een tijdsbestek van slechts drie maanden! Het leverde ook meteen een besparing van wel 19.000 euro op.

Naast het realiseren van een besparing en oplossen van een probleem leerde onze cursist nog een andere, belangrijke les. Hij ontdekte dat oorzaken van een probleem in een onverwachte hoek kunnen liggen. Ook al kan dit onwaarschijnlijk lijken. Het onderzoeken van alle data kan daarbij ook voor verrassende uitkomsten zorgen.

Ga ook aan de slag met Lean Six Sigma

We willen de Black Belt cursist feliciteren met het behaalde resultaat. En met het behalen van zijn Black Belt ook, natuurlijk!

Wil jij ook voorraadverschillen elimineren aan de hand van Lean Six Sigma? Of zijn er andere verbeteringen mogelijk binnen jouw organisatie? Bekijk dan eens het opleidingsaanbod van The Lean Six Sigma Company. Er zijn opleidingen beschikbaar voor ieder niveau.