Een beter én goedkoper proces dankzij Lean Six Sigma

lean-six-sigma-proces-verbetering

Holst Centre focust zich met name op het ontwikkelen van draadloze sensortechnologie en flexibele elektronica. Die flexibele elektronica wordt onder anderen toegepast op displays, die gewoon blijven werken wanneer ze gebogen worden. Een erg mooi product dus! Dit product was de R&Dfase inmiddels ontgroeid, waardoor het tijd werd voor een zogeheten pilot line. Hierbij worden meerdere prototypes ontwikkelt om zo de beste mogelijkheden voor een eindproduct te kunnen vinden en het geheel te kunnen testen. We vertellen u in deze blog graag hoe in dit proces, dankzij Lean Six Sigma, mooie verbeteringen zijn aangebracht. Lees dus gauw verder.

 

Vaststellen doelen

Het produceren van deze prototypes is vrij kostbaar. Het is daardoor belangrijk dat de prototypes goed werken. Een succesratio van 100% is hierbij niet mogelijk, maar wel een mooie waarde om naar te streven. Hier werd dan ook een verbetermogelijkheid in herkend. Een goed onderwerp voor het Black Belt traject waar cursist Auke Jisk Kronemeijer mee aan de slag is gegaan. De concrete doelstelling bestond uit het verhogen van de opbrengst van fabricage en het verlagen van de kosten die prototypes van lage kwaliteit met zich meedroegen. Deze doelstelling wordt weergegeven in het cijfer 0,5. Dit betekent dat de helft van de prototypes aan de eisen moet voldoen.

 

Lean Six Sigma tool inzetten

De belangrijkste Lean Six Sigma tool die Auke inzette om naar het einddoel toe te werken was de Failure Mode and Effect Analysis (FMEA). Met deze analysetool wordt het mogelijk om de verschillende risico’s van een proces in kaart te brengen. De FMEAanalyse werd toegepast op het ontwikkelingsproces van de prototypes. Zo ontstond er helder inzicht en overzicht met betrekking tot alle risico’s en hun gevolgen binnen het proces. Op deze manier konden Auke en zijn team ervoor zorgen dat de opbrengst van goede prototypes steeg en de kosten van kwalitatief mindere prototypes werden gedrukt.

Bodem leggen voor continue verbetering 

Na de afronding van het project bleek het doel ruimschoots behaald te zijn. De beoogde 0,5 werd voorbijgestreefd en belandde op een mooie 0,62. In plaats van de helft was nu dus maar liefst 62% van de prototypes naar tevredenheid! Dit leverde een besparing van maar liefst €200.000 op. 

Auke gaf zelf aan dat het werken met een data-gedreven methodiek erg goed aansloot op zijn R&D omgeving. Aan de hand van de ingezette Lean Six Sigma tools ontstond er zo een helder pad naar verbeteringen. Die verbeteringen zijn vervolgens geborgd voor de toekomst, waardoor Holst Centre een goede, vruchtbare bodem voor continue verbetering heeft gelegd. Daarnaast behaalde Auke zijn Black Belt certificaat, waarmee hij goed verder kan werken aan de continue verbeteringen.

Aan de slag met Lean Six Sigma

Zou u ook graag aan de slag willen met Lean Six Sigma om de processen van uw bedrijf te verbeteren? In ons trainingsaanbod vindt u verschillende cursussen zodat u op het juiste niveau kunt beginnen. Indien u daar vragen over heeft kunt u ons altijd bereiken, we staan u dan graag bij!