Een stand van zaken: de kmo-portefeuille

Wist je dat de opleidingen van The Lean Six Sigma Company in Vlaanderen onder de KMO-portefeuille vallen? En dat je dus een flink stuk van jouw inschrijvingsgeld kan laten subsidiëren? Maar je weet misschien ook dat er heel wat veranderde aan die maatregel sinds 2020? In deze blog maken we een recente stand van zaken op.

Wat is de kmo-portfeuille?

De kmo-portefeuille is een Vlaamse maatregel die jou financiële steun biedt bij het aankopen van diensten die de kwaliteit van de onderneming verbeteren. Bedrijven die bijvoorbeeld investeren in opleidingen kunnen dus een subsidie ontvangen door deze maatregel op voorwaarde dat de aanbieder als erkend dienstverlener geregistreerd is bij de kmo-portefeuille.

Goede nieuws: The Lean Six Sigma Company is erkend door de kmo-portefeuille. En kwaliteitsverbetering is eigenlijk een hoeksteen van Lean Six Sigma dus die telt ook! Als jouw aanvraag correct wordt ingediend, mag je dus op beide oren slapen dat de goedkeuring in orde komt.

Eenmaal de subsidie is aangevraagd, stort je vervolgens een bedrag in jouw (elektronische) kmo-portefeuille. Dat bedrag wordt dan verder aangevuld door de Vlaamse overheid en kan je uiteindelijk gaan gebruiken om jouw opleiding (exclusief BTW) te betalen. De BTW betaal je wel rechtstreeks aan The Lean Six Sigma Company.

Een stand van zaken, de kmo-portefeuille (erkend dienstverlener) - The Lean Six Sigma Company

Wie kan gebruik maken van de kmo-portefeuille?

Zowel eenmanszaken, kmo’s, vrije beroepen en zelfstandigen (zowel in hoofd-, als bijberoep) kunnen gebruik maken van de kmo-portefeuille als de onderneming voldoet aan de volgende voorwaarden:

Kmo’s in oprichting, grote ondernemingen, vzw’s, tijdelijke handelsvennootschappen, verenigingen van mede-eigenaars, feitelijke verenigingen, stille handelsvennootschap en maatschappen kunnen geen beroep doen op de kmo-portefeuille.

Dubbele subsidiëring is niet toegestaan. Wanneer je al een tegemoetkoming krijgt via een andere subsidie, kan er niet gecumuleerd worden met de kmo-portefeuille. Enkel een tussenkomst in het loon van de cursist (bv. betaald educatief verlof) kan je wel combineren.

Hoe dien ik mijn aanvraag in?

Je hebt net de inschrijving voor jouw Lean Six Sigma-opleiding afgerond, maar nu wil je natuurlijk gebruik maken van die kmo-portefeuille. Om te beginnen is het belangrijk dat je weet dat je tot 14 dagen ná aanvang van de cursus de tijd hebt om de aanvraag in te dienen. Onze tip: stel het niet uit tot de uiterste dag maar start jouw aanvraag meteen op na jouw inschrijving. Wie deze termijn niet respecteert, zal namelijk geen beroep meer kunnen doen op de KMO-portefeuille.

Jouw verzoek indienen, gebeurt volledig online via de website van de Vlaamse Overheid. Deze website biedt een overzichtelijk stappenplan om jouw aanvraag te registreren. Bij de eerste stap zoek je een geregistreerd dienstverlener. Je kan zowel op naam zoeken ‘The Lean Six Sigma Company‘, als op registratienummer. Het registratienummer van The Lean Six Sigma Company is ‘DV.O217183‘.

Een stand van zaken, de kmo-portefeuille (online aanvraag) - The Lean Six Sigma Company

Welk bedrag kan ik laten subsidiëren?

Misschien ving je het al op bij de doorvoering, maar net daar zijn dus de wijzigingen gebeurd voor 2020. Op 1 december 2019 wijzigde het steunpercentage dat je kon laten subsidiëren naar 30% voor kleine ondernemingen (tot 50 medewerkers) en 20% voor middelgrote ondernemingen (tot 250 medewerkers). Op 1 januari verlaagde ook het maximum steunplafond. Dit wil zeggen dat de subsidie – ongeacht bovenstaande percentages – ten hoogste €7.500 kan bedragen.

Verplaatsingskosten van de verstrekker en cateringkosten zijn ook aanvaardbaar als kost, voor zover ze in een functionele relatie staan met de opleiding. Cateringkosten zijn wel beperkt tot €25 per dag per persoon. Ook kosten voor cursusmateriaal komen in aanmerking wanneer het cursusmateriaal uitsluitend wordt gebruikt tijdens de opleiding.

Toch nog vragen over de kmo-portefeuille?

Lukt het niet om jouw Lean Six Sigma-opleiding te registereren? Is de informatie rond de kmo-portefeuille niet volledig duidelijk? Of heb je een aanvullende vraag of opmerking? Neem dan zeker contact op, we helpen je graag verder!

Reacties zijn gesloten.