Operational excellence

Operational excellence is één van de waardestrategieën volgens Treacy en Wiersema. Volgens hen moet een organisatie de 3 disciplines beheersen, maar zich minstens op 1 van de drie facetten onderscheiden, zijnde:

  • Operational excellence
  • Product leadership (productinnovatie)
  • Customer intimacy

Wat is operational excellence?

Operational excellence is de overtuiging van een organisatie om de focus te leggen op efficiëntie, gestroomlijnde operaties en Supply Chain Management. Operational excellence werd oorspronkelijk gezien als een manier om standaard producten of diensten tegen een zo laag mogelijke prijs te verkopen, maar inmiddels kent dit begrip een bredere interpretatie. Nu ligt de focus meer op betrouwbaarheid, de ontwikkeling van producten of diensten en het produceren en leveren van de juiste producten tegen een scherpe prijs. Kortom, operational excellence richt zich op 2 kanten:

  • de kostenkant (efficiëntie en doelmatigheid)
  • de opbrengstenkant (effectiviteit en doeltreffendheid)

De klant staat centraal

De klant staat centraal binnen het proces van operational excellence. Om klantwaarde toe te voegen moet het juiste product geleverd worden, op tijd en voor een goede prijs. De meeste organisaties die zich focussen op creëren van klantwaarde zijn succesvoller in operational excellence dan organisaties die de nadruk leggen op kostenbesparingen. Deze laatsten verliezen immers vaak de behoefte van de klant uit het oog.

Operational excellence en Lean Six Sigma

Operational excellence is geen methode, maar een mindset en een overtuiging. Om deze mindset en overtuiging te realiseren kiezen organisaties voor methodieken die dit ondersteunen. Lean Six Sigma is een populaire methodiek die deze mindset ondersteunt. Deze methodiek biedt organisaties een gestructureerde manier om continu te verbeteren, door de focus te leggen op wat echt belangrijk is voor de klant en door het aantal fouten terug te dringen. Hiermee wordt het aantal processtappen verminderd (Lean) en wordt de uitkomst van de processen voorspelbaar gemaakt (Six Sigma). Meer weten over een operational excellence-opleiding? Vraag dan nu de studiegids aan of contacteer ons. We helpen je graag verder!

 

 

Wil je meer weten?

Neem contact met ons op voor meer informatie

  • Hidden

    Additional Data

  • DD slash MM slash YYYY
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Kom meer te weten via onze digitale studiegids: een uitgebreid overzicht van al onze opleidingen.

DOWNLOAD STUDIEGIDS