Flow

Wat gebeurt er als je naar het ziekenhuis moet en een afspraak maakt bij de specialist? Je maakt een afspraak die plaatsvindt over 3 weken. Je ontvangt een bevestiging van je afspraak. Je neemt de bus. Je neemt plaats in de wachtkamer, want meestal lopen de consultaties wat uit. Je wordt binnengeroepen door de specialist. Je neemt plaats. De specialist neemt samen met jou je dossier of klacht door. Je moet bloed laten nemen en een foto laten maken. Bloed nemen kan dezelfde dag, maar wel op een andere locatie in het ziekenhuis. Voor de foto moet je een nieuwe afspraak maken. En hetzelfde proces start opnieuw…

Hier is duidelijk geen sprake van ‘flow’!

Er is ‘Flow’ indien alle stappen in een proces elkaar volgen zonder dat er wachttijden ontstaan, fouten worden gemaakt of er zaken opnieuw moeten gebeuren. Iedere stap voegt waarde toe. ‘Flow’ staat synoniem voor continue doorstroming. We spreken van ‘Flow’ wanneer de goederen, diensten of materialen tijdens de productie als het ware door het proces stromen en iedere stap waarde toevoegt, zonder dat de productie ‘stilstaat’ (goederen, diensten of materialen liggen te wachten voor de volgende bewerking).

‘The World of batch-and-queu’ (Womack)

Vanuit ‘Flow’ denken is niet intuïtief. We zijn opgegroeid met het ‘massaproductie denken’. Als we processen efficiënt willen uitrollen, komen we vrijwel altijd uit op ‘specialisatie’. We hakken het proces in delen, kopen grote machines, geven mensen gespecialiseerde taken, organiseren deze gespecialiseerde taken in afdelingen, benoemen managers als afdelingshoofden, die we doorgaans evalueren op lokale efficiëntie, en we produceren in grote batches.

Opgelet: specialisatie is zeker niet slecht, maar het is vaak wel de enige oplossing die we hebben voor efficiënt werken.

Specialisatie kan ook leiden tot allerelei soorten verspillingen, zoals:

  • Grote machines, grote batches
  • Grote voorraden van grondstoffen, werk in uitvoering en eindproducten
  • Veel transport van materialen en producten
  • Afdelingen die op eilandjes opereren – vaak met conflicterende KPI’s
  • Fouten worden vaak meegenomen naar de volgende bewerkingsstap

Een ‘Flow-denker’ vraagt zich dan af: Waarom duurt het 10 weken om een vergunning te verlenen voor een dakkapel bij de gemeente? Waarom is de uitslag van een bloedtest pas na een week beschikbaar? Waarom ben ik mijn espresso-apparaat 2 weken kwijt als ik het inlever voor een onderhoudsbeurt?

‘Flow’ betekent dat de verschillende processtappen met elkaar worden verbonden zonder dat er tussenvoorraden of wachttijden ontstaan. Als processtappen met elkaar in verbinding staan, is er vaak sprake van beter teamwork. Daarnaast komen problemen meteen naar boven, krijg je snelle feedback over hick-ups in het proces en wordt de druk om problemen op te lossen groter.

‘Flow’ als onderdeel van onze Lean-opleidingen

Wil je graag een opleiding volgen waarin het concept ‘Flow’ uitgebreid aan bod komt? Neem een kijkje op de pagina van onze Lean Practitioner-opleiding. In onze studiegids vind je meer informatie over de lesprogramma’s, voorbereiding, doelgroep en examinering van onze opleidingen. Heb je vragen, contacteer ons gerust. We helpen je met plezier verder!

Wil je meer weten?

Neem contact met ons op voor meer informatie

  • Hidden

    Additional Data

  • DD slash MM slash YYYY
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Trainingen waar 'Flow' onderdeel is van het programma

Wilt u meer weten over Flow? Bezoek de product pagina's van de volgende trainingen...

Kom meer te weten via onze digitale studiegids: een uitgebreid overzicht van al onze opleidingen.

DOWNLOAD STUDIEGIDS