Verbeterbord

Binnen Lean Six Sigma zijn verbeterborden onlosmakelijk verbonden met het begrip van stand-ups. Stand-ups worden georganiseerd aan de hand van een verbeterbord om procesproblemen in kaart te brengen en onmiddellijk acties uit te zetten.

Een stand-up betekent dat je met je team bij een verbeterbord staat om de dagelijkse zaken door te nemen en te kijken waar je tegen aanloopt. In feite is een stand-up een kortcyclisch werkoverleg waarbij je actief staat en met elkaar overlegt.

Stand-up en andere synoniemen

In de praktijk kom je vele andere benamingen voor een stand-up tegen, zoals verbeterbordsessie, dagelijks productieoverleg of Lean-bord. De term ‘stand-up’ komt ook buiten de context van Lean Six Sigma en verbeterborden voor, zoals bijvoorbeeld bij Scrum. In essentie gaat het over hetzelfde: het kortcyclisch staand overleggen van belangrijke zaken.

Wanneer gebruik je stand-ups en verbeterborden?

Stand-ups en verbeterborden kunnen gebruikt worden in de industrie, productie, overheid… eigenlijk overal! Er is geen sector of context waarin stand-ups geen toegevoegde waarde hebben, zolang het maar gaat om de samenwerking tussen mensen.

De stand-up is een middel om iedereen iedere dag te helpen zijn of haar werk verspillingsvrij te kunnen uitvoeren. Dit betekent dat als je ergens tegen aanloopt, in de letterlijke of figuurlijk zin, dan wil je dit bespreekbaar maken en acties uitzetten om dit te verbeteren.

Stand-ups in een dynamische omgeving

Processen zijn voortdurend onderhevig aan veranderingen en vernieuwingen. Zoals je weet, verandert de wereld om ons heen constant. Ontwikkelingen in technologie, maar ook in cultuur en omgeving, zorgen ervoor dat organisaties zich continu moeten aanpassen. Dit betekent dat je op teamniveau mee moet bewegen door je processen continu bij te sturen.

Problemen en verspillingen kan je het best oplossen door ze zo snel mogelijk aan te pakken en niet te wachten tot ze groot genoeg zijn geworden voor een werkoverleg of zelfs een projectmatige aanpak. Stand-ups helpen om dagelijkse procesverstoringen te signaleren en meteen actie uit te zetten zodat deze zo snel mogelijk opgelost worden. Op die manier blijft een klein probleem klein.

In deze tijden van automatisering en digitalisering is er steeds minder menselijke interactie. Communicatie vindt vooral plaats via digitale kanalen zoals e-mail, chat en systemen. Menselijke interactie is echter de sleutel tot het vergroten van je probleemoplossend vermogen. Dat wil je niet in lange vergaderingen doen, maar dagdagelijks in korte stand-ups.

Een stand-up helpt je niet alleen om procesproblemen in de kiem te smoren en de samenwerking te bevorderen, maar heeft nog andere voordelen. Als manager of teamleider krijg je gedurende de dag veel vragen. Dit hoort er natuurlijk bij, maar onderbreekt wel je werkzaamheden. Door dagdagelijks stand-ups te houden, zorg je ervoor dat deze vragen op een vast moment kunnen gesteld worden. Dat is voor zowel de leidinggevende als het team erg fijn!

Verbeterborden in onze opleidingen

Het verbeterbord is een vast onderdeel in al onze Lean-, Green Belt- en Black Belt-opleidingen. Wil je er meer over weten? Vraag de studiegids aan voor meer informatie over deze opleidingen of contacteer ons. We helpen je graag verder!

Wil je meer weten?

Neem contact met ons op voor meer informatie

  • Hidden

    Additional Data

  • DD slash MM slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Trainingen waar 'Verbeterbord' onderdeel is van het programma

Wilt u meer weten over Verbeterbord? Bezoek de product pagina's van de volgende trainingen...

Kom meer te weten via onze digitale studiegids: een uitgebreid overzicht van al onze opleidingen.

DOWNLOAD STUDIEGIDS